Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Thomas Piketty

Cărți de Thomas Piketty

Thomas Piketty, născut pe 7 mai 1971 este un autor şi economist socialist francez, profesor de economie la École des hautes études en sciences sociales: EHESS (Școala de Studii Avansate în Științe Sociale), profesor asociat la Paris School of Economics și profesor centenar de economie la Institutul Internațional pentru Inegalități de la London School of Economics.

Lucrările lui Piketty se concentrează pe economia publică, în special pe inegalitatea veniturilor și a bogăției. Este autorul best-sellerului „Capital in the Twenty-First Century” (tradusă şi în limba română cu titlul „Capitalul în secolul XXI”) - 2013, care tratează concentrarea averii și veniturilor în ultimii 250 ani.

Cartea susține că inegalitatea averilor va creşte în viitor, deoarece rata rentabilității capitalului în țările dezvoltate este constant mai mare decât rata creșterii economice. Acesta propune să fie introdus un sistem de redistribuire printr-un impozit pe averea globală pentru a evita problemele sociale asociate acestor inegalități.

De asemenea, Piketty propune îmbunătățirea sistemelor de învățământ și consideră că răspândirea cunoștințelor, a competențelor şi a ideii de productivitate drept principalul mecanism care va duce la reducerea inegalității. De asemenea, în 2019 a fost publicată cartea sa „Capital and Ideology” (Capital și ideologie), care dezbate inegalitatea veniturilor în diverse societăți din istorie.

Thomas Piketty a absolvit Școala Normală Superioară (ENS), unde a studiat matematica și economia, obţinând doctoratul la numai 22 de ani cu o teză despre redistribuirea averilor, scrisă la EHESS şi London School of Economics. Aceasta a fost premiata de Asociația Franceză pentru Economie pentru cea mai bună teză a anului. În 2002, Piketty a câștigat premiul pentru cel mai bun tânăr economist din Franța. Este editorialist al ziarului francez Libération și, ocazional scrie articole pentru The Guardian sau Le Monde.

Piketty este specializat în inegalitatea economică, adoptând o abordare istorică și statistică. Lucrările sale analizează rata de acumulare a capitalului în raport cu creșterea economică pe o perioadă de peste două sute de ani, din secolul al XIX-lea până în prezent. Folosirea registrelor fiscale i-a permis să adune date despre elita economică de vârf, care fusese mai puțin studiată anterior și să stabilească rata lor de acumulare a bogăției, comparând-o pe aceasta cu restul societății și economiei.

Cartea sa din 2013 „Capital in the Twenty-First Century” se bazează pe date economice acumulate de 250 de ani pentru a arăta că o concentrare în continuă creștere a bogăției nu se autocorectează. Pentru a rezolva această problemă, el propune redistribuirea printr-un impozit global progresiv asupra avuției: un „posibil remediu - o taxă globală asupra averii”.

Lucrarea se concentrează pe inegalitatea veniturilor în Europa și SUA încă din secolul al XVIII-lea. Tema centrală a cărții este că inegalitatea nu este un accident, ci mai degrabă o trăsătură a capitalismului, care poate fi inversată doar prin intervenția statului. Cartea susține astfel că, în cazul în care capitalismul nu va fi reformat, ordinea democratică va fi amenințată.

Lucrarea a ajuns pe primul loc pe lista The New York Times a celor mai bine vândute cărţi non-ficțiune pe 18 mai 2014. În 2014, pentru această carte Piketty a primit medalia Academiei Britanice. Paul Krugman, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie din anul 2008 spune despre această lucrare: „Cartea ce va schimba modul în care percepem societatea şi în care facem economia.”

Thomas Piketty a fost partenerul politicienei Aurélie Filippetti, iar în prezent este căsătorit cu o colegă economistă, Julia Cagé.

Citește tot Restrânge